A D-vitamin és a cukorbetegség

A D-vitamin fontos a kalcium felszívódásához, a megfelelő immunműködéshez, a vérnyomás szabályozásához, illetve az inzulin hasznosulásához is. A felnőttek esetében naponta legalább 15 mikrogramm vagy 600 NE D-vitaminra van szükség naponta. Ha nem kapunk elegendő D-vitamint, akkor a cukorbetegség kockázata is megnövekedhet: a D-vitamin bevitel segít csökkenteni a magas trigliceridszint kockázatát, ami a cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint az egészségeseknél.

D-vitamin-cukorbetegseg

A D-vitamin és a cukorbetegség

A D-vitamin hiányának egyik következménye, hogy a szervezet nem képes előállítani a megfelelő inzulint, ez pedig fokozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, állítja egy 2008 márciusában a Diabetes, Obesity and Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány. A D-vitamin ezen felül fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában is, és az is bizonyított, hogy a kalciumnak fontos szerepe van az inzulin szintetizálásában és kiválasztásában. Az inzulinérzékenység tehát két módon is kapcsolatban áll a D-vitaminnal. Egy másik tanulmány pedig megállapította, hogy a kalcium és a D-vitamin napi szintű pótlása segít csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

A D-vitamin szint fellendítése

A szervezet is képes a D-vitamin előállítására, ehhez csak annyi szükségeltetik, hogy az adott személy elegendő időt töltsön a közvetlen napfényen. Azonban persze nem ez a legmegbízhatóbb módszer, hiszen a védtelen napozás nagymértékben fokozhatja a bőrrák kockázatát. Éppen ezért inkább érdemes D-vitamin gazdag élelmiszereket fogyasztani, például tonhalat, lazacot, kardhalat, szardíniát, marhamájat, tojást és D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, tejtermékeket és narancslevet. A D-vitamin pótlására szintén jó megoldást jelentenek a D-vitaminos kapszulák is, de ez esetben fontos figyelni a megfelelő dózisra, mivel a kapszulák akár egészen nagy koncentrációban is tartalmazhatják a D-vitamint.

Termékek cukorbetegségre

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Újdonság

Ukko tea Diabéteszteakeverék 120g

-8% Ukko tea Diabétesz teakeverék 120g

Az UKKO Diabétesz Teakeverék egy minőségi gyógynövényekből készült teakeverék, amit kifejezetten cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára lett kifejlesztve.

Ár: 3490 Ft
3790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!